ΙΣΤΟΡΙΑ

Γνωρίζοντας το παρελθόν

Φέτα Θεσσαλίας: απόλαυση με ιστορία!

Η Θεσσαλία, με επίκεντρο την Ελασσόνα, αποτελεί εδώ και αιώνες λίκνο της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας. Η φέτα, το πιο αναγνωρίσιμο ελληνικό τυρί με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.), γεννήθηκε μέσα από την παράδοση, την επιμονή και τη γνώση των ντόπιων κτηνοτρόφων. Από τα ορεινά βοσκοτόπια του Ολύμπου μέχρι τα εύφορα πεδία της Λάρισας, το τυρί φέτα κουβαλά μαζί του ιστορία, πολιτισμό και γεύση που ξεχωρίζει.

Η φέτα δεν είναι απλώς ένα τυρί· είναι ένα κομμάτι της ελληνικής ιστορίας, της παράδοσης και της καθημερινότητας. Η Θεσσαλία και ιδιαίτερα η Ελασσόνα αποτελούν τον πυρήνα αυτής της ιστορίας, με τη φέτα να έχει παραχθεί στην περιοχή από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Η κτηνοτροφική ζωή στις παρυφές του Ολύμπου, η πλούσια βιοποικιλότητα και τα φυσικά βοσκοτόπια δημιούργησαν ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος, βασικό συστατικό της φέτας. Οι τεχνικές παρασκευής μεταδίδονταν από γενιά σε γενιά, διατηρώντας την αυθεντική γεύση και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του τυριού.

Με τα χρόνια, η φέτα κατέκτησε επάξια τον τίτλο Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.), και σήμερα αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένα από τα κορυφαία ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα.

Η Θεσσαλία και η Ελασσόνα δεν είναι απλώς τόποι παραγωγής. Είναι οι φύλακες της παράδοσης, εκεί όπου η φέτα δεν είναι προϊόν, αλλά τρόπος ζωής.

Ελασσόνα & παράδοση

Εδώ γεννήθηκε η φέτα – εδώ τη γιορτάζουμε!

Η Γιορτή Φέτας & Γαστρονομίας γεννήθηκε μέσα από την ανάγκη να αναδειχθεί το κορυφαίο ελληνικό τυρί και ο ρόλος του στην τοπική και εθνική οικονομία. Με έδρα την Ελασσόνα – την «καρδιά της φέτας» – η διοργάνωση ξεκίνησε ως τοπική πρωτοβουλία, με στόχο την προβολή των τοπικών προϊόντων και της γαστρονομικής ταυτότητας της περιοχής.

Η πρώτη διοργάνωση έγινε το 1998, με τη στήριξη τοπικών φορέων, αγροτικών συνεταιρισμών, παραγωγών και της τοπικής αυτοδιοίκησης της Ελασσόνας. Η ανταπόκριση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία και οδήγησε στην καθιέρωση της εκδήλωσης σε ετήσια βάση.

Με τα χρόνια, εξελίχθηκε σε θεσμό πανελλήνιας σημασίας, προσελκύοντας συμμετοχές από παραγωγούς, φορείς, επαγγελματίες, επιχειρήσεις τροφίμων, τουρισμού, αλλά και κοινό από όλη την Ελλάδα.

Η Πανελλήνια Γιορτή Φέτας & Γαστρονομίας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς γαστρονομικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα, αφιερωμένο στο πιο εμβληματικό ελληνικό προϊόν, τη φέτα, και γενικότερα στον πλούτο της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης.

Η φέτα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της θεσσαλικής κουλτούρας και καθημερινότητας, με ισχυρή παράδοση στην κτηνοτροφία και στη γαστρονομία.

Στόχος μας, η φέτα να γίνει σύμβολο του ελληνικού γαστρονομικού πολιτισμού.

Ακολουθήστε μας σε μία μαγευτική διαδρομή!